obrázek
Dnes je 12. 07. 2020 15:36, svátek má Bořek
Česky English Deutsch Polska


Recepty

Valašský zoftový guláš
I kg jehněčích žeber a krku s kosti, sůl‘ I lžička celého pepře, 3 kuličky nového koření,
2 bobkové listy, 2 lžičky sladké papriky, 2 lžičky majoránky‘ 2 mrkve, 2 cibule, I menší
celer, I petržel, 5 brambor, 8 stroužků česneku, 11 vody

1.Maso i s kostmi nasekáme na kousky, osolíme a vaříme s nasekanou cibulí, se 4 stroužky
česneku a s kořením (kromě papriky a majoránky) asi 50 minut.
2.Přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme asi 30 minut.
3.Dochutíme paprikou, majoránkou a mačkaným česnekem, krátce povaříme.
Příloha - tmavý chléb.

. Jehněčí krk podle čertů
Jehněčí krk s kostí odblaněný a nasekaný, sůl, pepř, I lžíce hladké mouky, 100 g slaniny, 3 střední cibule nakrájené na plátky, 0,5 1 tmavého vývaru, 2 lžíce vinného octa, I lžíce omáčky Worcester, I lžíce ostré hořčice, 2 nasekané snítky celeru, 4 střední rajčata oloupaná a nakrájená

1.Plátky z krku poprášíme moukou a osmahneme na slanině nakrájené na kostičky, rovněž
osmahneme cibuli, osolíme, opepříme.
2.Mírně podlijeme, přidáme všechny ostatní suroviny.
3.Za občasného podlévání dusíme asi 11/2hodiny.
Příloha - šťouchané brambory s cibulkou.

Marokánský špíz Cadiz
2 jehněčí krky, sůl, pepř, 1 rovná lžíce kari, 1/2 lžičky chilli, 2 lžíce sekané petrželky, 10 stroužků lisovaného česneku, šťáva z 1 citronu

1.Krky vykostíme po celé délce na dlouhé proužky svaloviny.
2.Smícháme všechny Ostatní přísady a maso marinujeme přes noc v chladu.
3.Proužky masa vlnkovitě po celé délce napíchneme na jehly a grilujeme po každé straně asi 8 minut.
Příloha - žlutá rýže (obarvená kurkumou) a zeleninový salát.

Rolka s provensálskou omáčkou
vykostěný jehněčí bok, 200 g játrové paštiky, sůl, pepř, 1 menší cibule jemně nasekaná omáčka — 3 střední cibule jemně nasekané, 5 stroužků lisovaného česneku, 5 oloupaných rajčat, 125 ml suchého bílého vína, 2 lžíce oleje, sekaná petrželka

1.Bok podle velikosti rozdělíme na 2 až 3 pláty, osolíme, potřeme paštikou a posypeme cibulkou.
Srolujeme a pevně převážeme nití. Pečeme při teplotě 180 0C asi 45 minut.
2. Mezitím jemně osmahneme cibuli a česnek, přidáme rajčata, osolíme a opepříme, podlijeme vínem a krátce podusíme.
3.Z rolek stáhneme nit, nakrájíme opatrně na plátky, přelijeme omáčkou a posypeme petrželkou.
Příloha - dušená rýže.

Pečené jehněčí s lilky, rajčaty, olivami, česnekem a pestem
7 kusů jehněčích kotlet připravených po 2 žebrech, 2 pevné lilky, 8 soudkových rajčat, extra panenský olivový olej, 8 stroužků česneku se slupkou, sušené oregáno (+ čerstvá snítka na ozdobení), mořská sůl a čerstvě umletý černý pepř, 1 hrst oliv bez pecek, 4 lžíce zeleného pesta, špetku cukru, ocet z červeného vína.
Troubu vyhřejte na 200°C. Křížem nařízněte tuk na jehněčím - lépe se vypeče, zjemní a křupe. Maso zatím odložte.
Lilky nakrájejte napříč na kolečka silná asi 2,5 cm, rajčata rozkrojte napůl. Plátky lilku lehce potřete olivovým olejem a pak smažte po obou stranách na nelepivé pánvi, aby trochu chytily barvu. Lilek z pánve vyndejte a odložte na čistý plech. Poloviny rajčat a celé stroužky česneku dejte vedle lilku a poprašte oreganem, osolte a opepřete.
Jehněčí osolte a opepřete a smažte na nelepivé pánvi ze všech stran, aby trochu zezlátlo. Pokapete olivovým olejem a pak dejte maso kůží nahoru na plech vedle lilků a rajčat. Pečte ve vyhřáté troubě 30 minut. Maso by mělo zůstat trochu narůžovělé. Na posledních 5 minut přidejte do pekáče také olivy, aby se prohřáli. Vyndejte z trouby a maso nechte 5 minut odpočinout.
Pesto rozředíme olivovým olejem a přidáme špetku soli a cukru. Přidáme podle chuti červený vinný ocet. Vzniklou omáčku nalijeme na maso a zeleninu.
Copyright © Habartice - Vyrobil Johny